Behandeling

Dit is een fictieve casus

Ayse is een Turkse vrouw van 55 jaar uit Tiel die al een jaar of dertig in Nederland woont. Ze heeft al heel lang schouderklachten en last van haar armen. Met haar lichamelijke klachten bezoekt ze de huisarts, die tijdens het consult merkt dat er meer speelt dan de lichamelijke klachten en dat deze wellicht veroorzaakt worden door psychische klachten. Ayse spreekt de Nederlandse taal maar matig, heeft een moeizame relatie met haar man en een dominante schoonfamilie. Ze kruipt in de slachtofferrol, kan moeilijk haar gevoelens uiten en denkt niet te kunnen veranderen.

Op basis van het consult en haar ervaringen verwijst de huisarts Ayse door naar Evergreen-GGZ. Nadat Evergreen-GGZ de verwijsbrief per fax heeft ontvangen, wordt contact opgenomen met Ayse en op korte termijn in de praktijk in Tiel een afspraak gemaakt met onze gespecialiseerde psycholoog die de Turkse taal spreekt en de cultuur begrijpt. Tijdens het eerste gesprek in het Turks wordt informatie verzameld en een vragenlijst afgenomen. Onze specialist zet Psycho-educatie in om Ayse te informeren over haar situatie en de mogelijkheden. Ayse is enthousiast en blij dat er serieus naar haar geluisterd wordt en dat zij zich in haar moedertaal kan uiten. Na de intake informeert Evergreen-GGZ de huisarts over het contact.

Bij de tweede en verlengde intake wordt er mede met behulp van een vragenlijst een behandelplan opgesteld, waarbij ook Ayse gevraagd wordt wat zij ervan vindt. De diagnose van Somatisch Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten (SOLK) wordt gekoppeld aan het geven van Psycho-educatie, cognitieve gedragstherapie en mindfullness. Eventueel kan in een later stadium ook nog medicatie ingezet worden. Doelstelling is om de kwaliteit van leven te verbeteren. Tijdens de behandeling van twaalf sessies met de specialist van Evergreen-GGZ verspreid over vier maanden krijgt Ayse meer inzicht in het verband tussen lichamelijke en mentale klachten en werkt zij aan haar zelfvertrouwen. Ayse leert zichzelf beter kennen en accepteren en wordt minder passief.

Na afloop van de behandeling wordt aan de hand van de hulpvraag bekeken of de kwaliteit van leven voor Ayse verbeterd is. Dit blijkt zo te zijn: ze is minder verdrietig, kan de situatie beter accepteren en heeft bovendien minder lichamelijke klachten. Evergreen-GGZ informeert de huisarts schriftelijk over diagnose en het behandelverloop.